Organizata “Autism Europe” publikon arritjet e Fondacionit “Fëmijët Shqiptarë”

Organizata Autism Europe publikon arritjet e Fondacionit Fëmijët Shqiptarë

Misioni i Fondacionit “Fëmijët shqiptarë” dhe presidentes, Dr.Liri Berisha ka gjetur jehonë të veçantë tek një prej botimeve më serioze të institucioneve evropianë që merren me fëmijët autikë në Evropë.Misioni i Fondacionit “Fëmijët shqiptarë” dhe presidentes, Dr.Liri Berisha ka gjetur jehonë të veçantë tek një prej botimeve më serioze të institucioneve evropianë që merren me fëmijët autikë në Evropë.

Në këtë artikull ndër të tjera publikohen të dhëna mbi shërbimin dhe punën e jashtëzakonshme që ekspertet dhe mjekët e fushës bëjnë çdo ditë për fëmijët autikë në dy qendrat rajonale për autizëm .

Misioni i Fondacionit “Fëmijët shqiptarë” dhe presidentes, doktoreshë Liri Berisha ka gjetur jehonë të veçantë tek një prej botimeve më serioze të institucioneve evropianë që merren me fëmijët autikë në Evropë. Përmes revistës “Link”, organizata “Autism Europe” i ka dedikuar një hapësirë të posaçme publikimit të punës dhe arritjeve të shumta që Fondacioni dhe presidentja e tij Liri Berisha ka shënuar për fëmijët autikë shqiptarë, duke ngritur një realitet mbështetës dhe plot shpresë. Në këtë artikull ndër të tjera publikohen të dhëna mbi shërbimin dhe punën e jashtëzakonshme që ekspertet dhe mjekët e fushës bëjnë çdo ditë për fëmijët autikë në dy qendrat rajonale për autizëm. “Ndërtimi i një të ardhme më të mirë përmes edukimit”, është filozofia e punës me këta fëmijë të cilët gjejnë tek stafi i qendrave dhe tek doktoreshë Berisha përkushtimin dhe dashurinë për një tashme dhe të ardhme me shumë mundësi dhe një jete me standarde sa më normale”-thuhet në këtë artikull.

Të ngritura në vitin 2011 dhe në vitin 2015, dy qendrat trajtojnë dhe mbështesin mbi 100 fëmijë nga mosha dy deri në tetëmbëdhjetë vjeç me programe dhe kurrikula të cilësisë me standarde tërësisht evropiane.

Organizata “Autism Europe” e cila evidenton misionin fisnik të Fondacionit në këtë artikull, është organizata lider më e madhe europiane për çështjet e Autizmit. Ajo përbëhet nga 80 organizata dhe shoqata nga 30 vende të ndryshme të Europës dhe ka një ndikim të fortë në lobimin për çështjen e të drejtave të personave me autizëm.

8 Janar 2016

Fondacioni vizitë në shtëpinë e katërnjakëve.

Fondacioni vizitë në shtëpinë e katërnjakëve.


Ata erdhën në jetë të katër-ët së bashku 9 vjet më parë, duke sjelle jo vetëm gëzim të madh në shtëpinë e tyre dhe tek të afërmit, por edhe shumë dilemma dhe pasiguri për mirrërritjen e tyre.

Në këtë fundvit ata nuk rrethohen më nga dashuria e mamit Lindita që I solli në jetë pasi një sëmundje e rëndë ja mori jetën pak muaj më parë. Fondacioni Fëmijët Shqiptarë I cili ka mbështetur prindërit çdo vit në rritjen e këtyre fëmijëve, së bashku me përfaqësueset e bordit znj. Elizabeta Gjoni dhe znj. Elvana Hana, vizituan në prag festash shtëpinë e katërnjakëve duke I gëzuar fëmijët me dhurata të personalizuara.

Doktoreshë Liri Berisha tha se të gjithë donin të vinin për të parë se sa ishin rritur këta fëmijë, se sa të bukur janë bërë dhe për ti gëzuar me një dhuratë . Dhuratat janë përgatitur nga I gjithë stafi fondacionit duke I përshtatur për fëmijët.


Ajo u shpreh: – “Unë sot do të doja ti besoja asaj përrallës së ëngjëjve që rrinë në qiell dhe që shohin se ç’bëhet në tokë. Do të doja që Lindita sot të shikonte se sa shumë miq keni ju sot në shtëpi, se sa të gëzuar bashkë me këta njerëz e bëni vitin e ri. Do të doja që ju sot të ishit të lumtur dhe të gëzuar jo vetëm me njëri-tjetrin por edhe me shokët tuaj”.

Familja Cala e cila gezonte një djalë me të madh kur katërnjakët erdhën në jetë, u ndihmua në atë kohe nga qeveria me nje shtepi .Gjyshja dhe babai I Marios, Albionës, Luisit , Simonit, dhe djalit më të të madh Enit, falenderuan fondacionin për ndihmën e pakyrsyer që në lindje të tyre.


Gjatë bashkëbisedimit me babain e papunë, Dr.Liri Berisha dhe përfaqësuesit e bordit morën përsipër t’i ndihmojnë në vashdimësi fëmijët si në anën materiale ashtu edhe në përkujdesjen shëndetësore me qëllim mirërritjen e tyre.

27 Dhjetor 2015

Festa e fundvitit në Qendrën Rajonale për Autizmin në FARKE.

Festa e fundvitit në Qendrën Rajonale për Autizmin në FARKE.

Një ditë për të mos u harruar ishte festa në Qendrën Rajonale për Autizmin në Farkë. Femijë të qendrës, së bashku me motrat , vëllezerit , prindërit e gjyshërit e tyre, si dhe stafi i Fondacionit Fëmijët Shqiptarë, festuan të gjithë së bashku,harëshem festat e fundivit.

Kete vit ketij organizimi festiv ju bashkangjit edhe ambasadorja kineze ne vëndin tonë Sh.S.Znj. Jiang Yu dhe stafi I grave të trupit diplomatik të kesaj amabsade të cilat më herët vizituan qendrën rajonale për autizmin në Farkë dhe zhvilluan një takim me Dr.Liri Berishën. Duke sjellë për fëmijët edhe disa dhurata amabasadorja kineze Sh.S.Znj. Jiang Yu dhe dr. Liri Berisha uruan fëmijët dhe familjarët e tyre për festat duke u përcjelle atyre më shumë gëzime dhe shëndet në vitin që po vjen.

Mes këngëve, lojrave , dhuratave dhe fotografive që fiksonin momentet më të veçanta të festës, dr.Liri Berisha përcolli urimin për fëmijët, prindërit dhe stafin e terapistëve të të dy Qendrave Rajonale për Autizmin.


Ja si festuam festat e fundvitit ne Qendren Rajonale per Autizmin ne FARKE…


Fondacioni viziton në prag festash katërnjakët e familjes Cala.

Fondacioni viziton në prag festash katërnjakët e familjes Cala.

Ata erdhën në jetë të katër së bashku 9 vjet më parë, duke sjelle jo vetëm gëzim të madh në shtëpinë e tyre dhe tek të afërmit, por edhe shumë dilemma dhe pasiguri për mirrërritjen e tyre.

Në këtë fundvit ata nuk u rrethuan më nga dashuria e mamit Lindita që I solli në jetë pasi një sëmundje e rëndë ja mori jetën pak muaj më parë. Fondacioni Fëmijët Shqiptarë I cili ka mbështetur prindërit çdo vit në rritjen e këtyre fëmijëve, së bashku me përfaqësueset e bordit Elizabeta Gjoni dhe Elvana Hana, vizituan në prag festash shtëpinë e katërnjakëve duke I gëzuar fëmijët me dhurata të personalizuara.

Doktoreshë Liri Berisha tha se të gjithë donin të vinin për të parë se sa ishin rritur këta fëmijë dhe se I  gjithë stafi fondacionit ka marrë pjesë në përgatitjen e dhuratave”

Ajo u shpreh : – “Unë sot do të doja ti besoja asaj përrallës së ëngjëjve që rrinë në qiell dhe që shohin se ç’bëhet në tokë. Do të doja që Lindita sot të shikonte se sa shumë miq keni ju sot në shtëpi, se sa të gëzuar bashkë me këta njerëz e bëni vitin e ri. Do të doja që ju sot të ishit të lumtur dhe të gëzuar jo vetëm me njëri-tjetrin por edhe me shokët tuaj”.

Familja Cala e cila gezonte një djalë me të madh kur katërnjakët erdhën në jetë, u ndihmua në atë kohe nga qeveria me nje shtepi .Gjyshja dhe babai I Marios, Albionës, Luisit , Simonit, dhe djalit më të të madh Enit, falenderuan fondacionin për ndihmën e pakyrsyer që në lindje të tyre.

Gjatë bashkëbisedimit me babain e papunë, Dr.Liri Berisha dhe përfaqësuesit e bordit morën përsipër t’i ndihmojnë në vashdimësi fëmijët si në anën materiale ashtu edhe në përkujdesjen shëndetësore me qëllim mirërritjen e tyre.

Ndihmë sociale për trinjakët…

Këta trenjakë të bukur e të shëndetshëm me ardhjen e tyre në jetë kane gëzuar një familje në Dibër dhe të afërmit e tyre. Me kërkesë të familjarëve , Fondacioni Fëmijët Shqiptarë u erdhi në ndihmë duke kontribuar me një shumë modeste financiare për të përballuar shpenzimet në mirrërritjen e tyre. Ata i sollën fondacionit falenderimin e mëposhtëm :

“Ju falenderojmë shumë zonjë ,në emër të motrës dhe të familjes së saj për ndihmën që po na jepni…gjithashtu kemi kënaqësine t’ju urojmë festat e fundvitit.Zoti qoftë me ju kurdo dhe kudo.Shumë faleminderit”

U rritshti të bekuar !

Ambasadorja e Kinës, Sh.S.Znj. Jiang Yu viziton Qëndrën e Autizmit.

Ambasadorja e Kinës, Sh.S.Znj. Jiang Yu viziton Qëndrën e Autizmit.

Ambasadorja e Republikës Popullore të Kinës, Sh.S.Znj. Jiang Yu me ftesë të Fondacionit Fëmijët Shqiptarë ka vizituar në prag të festave të fundivitit Qëndrën Rajonale të Autizmit në Farkë si dhe I është bashkangjitur organizimit festiv që u zhvilluan për fëmijët.

Ambasadorja kineze u njoh nga presidentja e Fondacionit Fëmijët Shqiptar Dr.Liri Berisha dhe drejtori shkencor  Dr.Ariel Çomo me ambjentet terapeutike , me punën , metodat që përdoren si dhe arritjet e deritanishme me fëmijët autik.Liri Berisha I shprehu mirënjohjen e thelle Ambasadores kineze për vizitën  si dhe vlerësoi shumë vëmëndjen personale të saj ndaj fenomenit të autizmit.

“E vlerësoj shumë ardhjen tuaj si Ambasadore në Shqipëri.Ardhja juaj këtu është vlerësim për qëndrën.Ju u përgjigjët ftesës sonë menjëherë dhe kjo është impresionuese për ne sepse tregon interesimin tuaj si grua për problemet e fëmijëve dhe prindërve të tyre.Përfaqësimi si ambasadore e një vendi kaq të madh dhe të zhviluar siç është Kina, flet për rëndësinë që I jepet sot këtij çrregullimi ”.

Ambasadorja shprehu mirënjohjen për ngjalljen e shpresës tek familjet e fëmijëve me çregullim të spektrit Autik.  “Jam shumë e prekur nga ajo që shoh këtu.Kjo tregon se ju keni punuar shume për të ngjallur shpresën e humbur tek këta njerëz. Unë shoh këtu fëmijë të lumtur që nuk dallohen nga fëmijët e tjerë normal dhe kjo gjë tregon se jeni në rrugën e drejtë ”.

Ambasadorja Sh.S.Znj. Jiang Yu, solli për fëmijët disa dhurata ndërkohe që Dr. Liri Berisha mes shkembimeve të dhuratave I dha ambasadores në shenjë mirënjohjeje edhe një pikturë të bërë Sara.

Në shtëpinë e motrave të Nënë Terezës me fëmijët për festat..

Fondacioni Fëmijet Shqiptar për të dhjetin vit me rradhë vizitoi për festat e fundvitit shtëpinë e Motrave të Nënë Terezës. Këtu qëndrojnë të strehuar dhe marrin shërbime persona me aftësi të kufizuar si dhe me probleme të ndryshme sociale dhe shëndetësore.

Pjesë e urimeve të fundvitit u bënë edhe disa femijë, të cilët përveç përgatitjes së dhuratave për të moshuarit, përcollën tek ata më shumë dashuri, mirënjohje dhe nderim .Dr. Liri Berisha tha se ardhja e tyre në këtë shtëpi është një shëmbull për të gjithë të rinjtë e tjerë.

“Këtë vit ne plotësuam dëshirat e këtyre fëmijëve që përpos kuriozitetit për të vizituar shtëpinë donin të ishin pjesë e festës tuaj për t’ju treguar se nuk jeni vetëm. Ata kanë ardhur këtu për t’ju përjcjellë dashuri dhe mirënjohje dhe për t’ju treguar se ashtu siç marrin dhurata nga prindërit dhe gjyshërit , janë po aq të ndjeshëm ndaj njerëzve në nevojë , shokëve të sëmurë, jetim apo të varfër që nuk festojnë dot. Këta fëmijë janë këtu si një shembull i bukur dhe prekës për moshatarët e tyre. Ata mësojnë nga ju se shohin konkretisht atë që lexojnë e mësojnë në libra, se ekzistojnë motrat e Nënë Terezës që vullnetarisht I shërbejnë kësaj pjese.Nesër në shkolla kur të flitet për shenjtërimin , do të dinë pse-në, e do të tregojnë se si mund të ndryshojë jeta e personave në nevojë nëse u jep pak kohë, përkushtim dhe dashuri”.

Fëmijët e vlerësuan shumë këtë vizitë në shtëpinë e motrave të Nënë Terezës ndërsa të moshuarit shprehën mirënjohje të thëllë për këtë vëmëndje të fondacionit.

5000 Euro per vogelushin Kristi…

Fondacioni Femijet Shqiptare u  solidarizua në ndihmë të vogëlushit Kristi Maze duke dhuruar nje shume prej 5000 Eurosh. Kjo shumë i siguroi Kristit garancinë për të filluar procedurat paraprake të transplanit të melçisë me spitalet në shtetin fqinj Itali por fatkeqësisht vogëlushi Kristi nuk ja doli ti rezitojë operacionit.Ngushëllime të sinqerta familjes Maze.

2000 Euro për Klajdi Spahiun

Fondacioni Fëmijët Shqiptarë u solidarizua në ndihmë të 20 vjeccarit Klajdi Spahiu I cili u doagnostikua me Leucemi Akute AML.Pas përmbylles së tre cikleve me kimioterapi në Gjermani me vlerë 80 mijë Euro, familja e Kladit nuk kishte më mundësi financiare të vijonte pagesën edhe për dy seanca të tjera në shumën 60 mijë Euro. Fondacioni ju bashkangjit thirrjes për ndihmë dhe kontriboi në shumën 2000 Euro.Shërim të shpejtë Klajdi.

Gëzuar festën e Halloween-it…!

Gëzuar festën e Halloween-it…!

Fëmijët e duan shumë festën e Halloween-it … që nga qirinjtë e deri tek kostumet e personazheve të ndryshme. Kjo festë e gjeti Qëndrën Rajonale për Autizmin Nr.2 plot me punime të tyre të vizatura dhe të punuara në materiale si letër, copa, kunguj, e pikture, të cilat jo vetëm përshfaqën punën e terapisteve në qender me fëmijet, por edhe nxitën fantazinë e fëmijëve në krijimin e sa më shumë portreteve artistike .

Festa e Halloween-it mblodhi së bashku shumë fëmijë dhe prindër. Këta të fundit u bën pjesë aktive e kesaj feste duke performuar me fëmijët e tyre personazhet e zgjedhura. Të ndihmuar nga terapistët e qendres , performancat me personazhe dhuruan shumë argëtim tek fëmijët dhe tek të rriturit e ftuar.

Duke falenderuar punën e stafit por edhe të vetē prindërve, Dr.Liri Berisha uroi që kjo punë e mrekullueshme me fëmijët të nxitet dhe pasurohet më tej me qëllim formimin dhe pasurimin e tyre .

Fondacioni Fëmijët Shqiptarë pjesë e Forumit të Pragës për Investimin e Fëmijëve në Botë.

Fondacioni Fëmijët Shqiptarë pjesë e Forumit të Pragës për Investimin e Fëmijëve në Botë.


Akademitë Amerikane të Shkencave, Inxhinierive e Mjekësisë dhe Instituti Amerikan I Mjekësisë në partneritet me Fondacionin për Shoqërine e Hapur (OSF) dhe Organizatën ISSAP mblodhen në Pragë ekspertë e drejtues Organizatash  Ndërkombëtare, Universitetesh e Agjencish, në Forumin për Investimin e Fëmijëve në Botë.

Njerëzimi përfundoi epokën 15 vjeçare të Objektivave Zhvillimore të Mijëvjeçarit (Millennium Development Goals) dhe prej Shtatorit 2015 Kombet e Bashkuara kanë miratuar Objektivat për Zhvillimin e Qëndrueshëm (Sustainable Development Goals) ku zhvillimi I fëmijëve dhe ndërhyrjet e hershme zënë një vend specifik e të rëndësishëm për 15 vitet që vijnë.


Forumi I Pragës, me synimin për të mbëritur në rekomandime mbi politikat lokale e rajonale, studimet e së ardhmes dhe shërbimet e reja, ishte ndërtuar si një platforme diskutimesh prej aktorësh globalë ndër më të rëndësishmit në fushë, si : CDC, Eunice Kennedy Schriver National Institute of Child Health and Human Development, US Committy for Refugees and Commission, European Commission; organizatash a agjensish nderkombetare si Autism Speaks, UNICEF, Save the Children, Human Rights Watch, ACEV, etj; Universitetesh si: Harvard, UCLA, Neë York State, Georgia State, Portland, Stockholm etj.

Presidentja e Fondacionit të Fëmijëve Shqiptarë, Dr. Liri Berisha ishte ftuar në Forum për të prezantuar modelin e punës në ndërhyrjen e hershme mbi autizmin në Shqipëri, përzgjedhur nga organizatorët si një prej ‘praktikave te mira’ ne rajon.


Në fjalën e saj Dr. Liri Berisha, pas falenderimit dhe shprehjes së mirënjohjes për këtë ftesë, tha : ‘Mendoj se historia jonë është përgjithësisht një histori suksesi. Mbi të gjitha kemi gjallëruar shpresë, në një vend të varfër, me shume probleme ku, me gjithë përparimet, barra mbi familjet mbetet e madhe.

Në ndërhyrjen e tij, Drejtuesi Shkencor I Qendrës Rajonale te Autizmit, Dr. Ariel Çomo përmendi, ndërmjet të tjerave, rëndësinë që në nisje, që I është dhënë pjesës kërkimore dhe mbledhjes së të dhënave në zbatimin e programit në Tiranë si një element kyç në mbarëvajtjen e programeve të ndërhyrjes së hershme në fëmijët me probleme zhvillimi.


Në përfundim të Forumit, Raporti Final I hartuar mbi bazën e të dhënave të referuara dhe diskutimeve, do t’i dërgohet Qeverise Amerikane për të hartuar më tej politika dhe inisiativa në fushën e problemeve të zhvillimit.

4 Nentor 2015

Fondacioni në Forumin e Pragës për Investimin e Fëmijëve në Botë.

Fondacioni në Forumin e Pragës për Investimin e Fëmijëve në Botë.

Akademitë Amerikane të Shkencave, Inxhinierive e Mjekësisë dhe Instituti Amerikan I Mjekësisë në partneritet me Fondacionin për Shoqërine e Hapur (OSF) dhe Organizatën ISSAP mblodhen në 4 Nëntor 2015 në Pragë ekspertë e drejtues Organizatash Ndërkombëtare, Universitetesh e Agjencish, në Forumin për Investimin e Fëmijëve në Botë.

Njerëzimi përfundoi epokën 15 vjeçare të Objektivave Zhvillimore të Mijëvjeçarit (Millennium Development Goals) dhe prej Shtatorit 2015 Kombet e Bashkuara kanë miratuar Objektivat për Zhvillimin e Qëndrueshëm (Sustainable Development Goals) ku zhvillimi I fëmijëve dhe ndërhyrjet e hershme zënë një vend specifik e të rëndësishëm për 15 vitet që vijnë.

Forumi I Pragës, me synimin për të mbëritur në rekomandime mbi politikat lokale e rajonale, studimet e së ardhmes dhe shërbimet e reja, ishte ndërtuar si një platforme diskutimesh prej aktorësh globalë ndër më të rëndësishmit në fushë.

Presidentja e Fondacionit të Fëmijëve Shqiptarë, Dr. Liri Berisha ishte ftuar në Forum për të prezantuar modelin e punës në ndërhyrjen e hershme mbi autizmin në Shqipëri, përzgjedhur nga organizatorët si një prej ‘praktikave te mira’ ne rajon.

Në fjalën e saj Dr. Liri Berisha, pas falenderimit dhe shprehjes së mirënjohjes për këtë ftesë, tha : ‘Mendoj se historia jonë është përgjithësisht një histori suksesi. Mbi të gjitha kemi gjallëruar shpresë, në një vend të varfër, me shume probleme ku, me gjithë përparimet, barra mbi familjet mbetet e madhe”.

Në ndërhyrjen e tij, Drejtuesi Shkencor I Qendrës Rajonale te Autizmit, Dr. Ariel Çomo përmendi, ndërmjet të tjerave, rëndësinë që në nisje, që I është dhënë pjesës kërkimore dhe mbledhjes së të dhënave në zbatimin e programit në Tiranë si një element kyç në mbarëvajtjen e programeve të ndërhyrjes së hershme në fëmijët me probleme zhvillimi.

Në përfundim të Forumit, Raporti Final I hartuar mbi bazën e të dhënave të referuara dhe diskutimeve, do t’i dërgohet Qeverisë Amerikane për të hartuar më tej politika dhe inisiativa në fushën e problemeve të zhvillimit.