Çertifikohen edhe 42 profesionistë të tjerë në përdorimin e metodës ABA.

Vashdon misioni I përgatitjes së kapaciteteve njerzore në ndihmë të fëmijëve me autizëm.

Fondacioni Fëmijët Sjqiptarë çertifkoi sot edhe 42 profesionistë të cilët u trajnuan gjatë vitit 2016 në dy kurse kualifikimi. Ata vinin nga Kosova, Maqedonia dhe rrethe të ndryshme të Shqipërisë.

Ky çeritikim I dedikohet kuaifikimit të dijeve për një përiudhë tre muajore studimore në Qendren Rajonale për Autizmin në Farkë për një nga metodat më të avantazhuara sot në trajtimin e Autizmin , metoda ABA, ose siç njihet ndryshe , analiza e sjelljes se aplikuar) si mjet për të përmirësuar aftësi të caktuara te fëmijët me Çrregullim të Spektrit të Autizmit ( CSA).

Në ceremonië e shpërndarjes së çertifikatave asistoi drejtuesja e Fondacionit Dr. Liri Berisha si dhe drejtuesi klinik I qendrave të autizmit Dr. Arierl Çomo.

Dr.Liri Berisha e vlerësoi këtë process një fat të madh për fëmijë me autizëm pasi falë formimit të më shumë profesionistëve shtohen edhe mundësitë e trajtmit terapeutik për fëmijët me këtë çregullim.

Ajo e vlerësoi bashkëpunimin e fondacionit me ministritë e shëndetësisë, të punës dhe atë të çështjeve sociale si tejet të rëndësishëm pasi I jep seriozitetin e duhur këtyre çertifikatave.  Duke I urur suksese në misionet e tyre, Dr. Liri Berisha premtoi vashdimësi në bashkëpunim për çdo nevojë profesionale që ata do të kene.

Dr.Ariel Çomo mori mendime të ndryshme nga profesionistët në lidhje me perfeksionimin e këtyre trajnimeve nisur nga eksperiencat dhe realiteti I tyre profesional.

Nga kjo nisëm përfituan edhe disa profesionistë që filluan menjëherë punë si terapistë në qendrën e hapur vitin e kaluar në Prishtin dhe Prizren.

Fondacioni Fëmijët Shqiptar asistoi ne formim profesional edhe ekipin e qëndrës së Korces.

Të çertifikuarit përeç metodoës ABA, njohin tashmë edhe Programin Edukativ Individual (IEP) dhe instrumentat vlerësues për të identifikuar dhe analizuar Sjelljet Problematike të paraqitura tek fëmijët.

Nxënësit vizitë studimore për të njohur Autizmin.

Rreth 40 nxënës nga shkolla “Albanian College – The International School of Tirana”, të shoqëruar nga mësuesit e tyre vizituan sot Qëndrën Rajonale për Autizmin në Farkë . Nxënësit synonin njohjen e drejtëpërdrejtë të çcrregullimit të spektrit autik dhe qasjen reale që ndodh në lidhje me fëmijët që vuajnë nga ky crregullim.

Ata u pritën nga Dr. Liri Berisha e cila së bashku me specialisten terapeute Juliana Esaj, ju ofruan një orë njohjeje dhe mesazhesh të drejtëpërdrejta për fëmijët me autizëm. Duke folur për natyrën që kanë fëmijët autikë, mënyrën se si ata sillen brenda dhe jashtë shtëpisë, frekuentimin e ulët që ata kanë nëpër shkolla si dhe opinionin me të cilin ata rrethohen, Dr.Liri Berisha u rrëfeu nxënësve edhe raste konkrete nga përvoja e saj për impaktin që kanë këta fëmijë në publik. Ajo u tërhoqi vëmëndje fëmijëve ti pranojnë fëmijët me autizëm në klasën e tyre, ti mbajnë ata afër dhe të mos I diskriminojnë më qëndrime të ndryshme apo indiferentizëm.

Nxënësit ngritën shumë pyetje në lidhje me autizmin, që nga shenjat se si ai mund të shfaqet e deri tek mënyrat se si ata vetë duhet të sillen.Njëra prej tyre e ka përzgjedhur Autizmin si temë projekti në shkollë dhe kjo vizitë ishte një hulumtim shumë I vlefshëm për punën e saj studimore.

Në fund ata vizituan edhe mabjentet e qendrës duke parë nga afër fëmijët në terapi si dhe ambjentet e ndryshme ku ofrohet ajo.

2 Prill 2017 – Kukësi , Kosova dhe Maqedonia me Qendër të Re për Autizmin.

Fondacioni Fëmijët Shqiptarë dhe Agjencia Turke TIKA investime për kompletimin e Qendrës Sociale në Kukës.

Një vit më parë Fondacioni Fëmijët Shqiptarë dhe Agjencia Turke për Zhvillim (TIKA), u angazhuan për kompletimin dhe vënien në punë të Qendrës Sociale në Kukës, me qëllim që fëmijët jo vetëm të Kukësit por edhe të Kosovës e Maqedonisë të kishin një qëndër me standarte për terapinë ndaj çrregullimit të spektrit autik.

Presidentja e Fondacionit Fëmijët Shqiptarë Dr.Liri Berisha , në nje vizitë të zhvilluar në 2 Shkurt 2017 në Kukës, pasi pa ambjentet e rikonstruktuara të qendrës , tha se përfundimi i punimeve është një lajm i mrekullueshëm. Paralelisht me këtë proces, fondacioni ka trajnuar në Tiranë stafin që do shërbejnë me terapi të ndryshme fëmijët jo vetëm të qytetit të Kukësit por të gjitha trevave të Kosovës. Dr.Liri Berisha falenderoi angazhimin e kryebashkiakut tē Kukësit në këtë projekt madhor duke e cilësuar atë jo vetëm angazhim zyrtar por edhe shpirtëror.

Në takimin e organizuar në zyrën e Kryetarit të Bashkisë së Kukësit Bashkim Shehu me Presidenten e Fondacionit Fëmijët Shqiptarë, Dr.Liri Berisha dhe Drejtorin e Agjensisë Turke për Zhvillim-TIKA, Eyup Yavuz Umutlu, u diskutua për ndihmën dhe mbështetjen e dy institucioneve për arredimin, kompletimin dhe vënien në punë të Qendrës Sociale Kukës, tashmë të rikonstruktuar .

Drejtori i TIKA-s, pasi vizitoi qendrën dhe u njoh me nevojat e saj për ta bërë sa më funksionale, garantoi mbështetjen e plotë për mobilimin dhe paisjen me mjete në bashkëpunim me Fondacionin Fëmijët Shqiptarë. Palët u shprehën të kënaqura nga puna e bërë për rikonstruksionin e qendrës, duke i ndryshuar tërësisht pamjen, në funksion të fëmijëve autikë dhe shërbimeve të tjera ndaj të moshuarve dhe grave e vajzave të dhunuara e të perfshira në trafikun e qenieve njerëzore.

Falë mbështetjes nga Qeveria Zvicerane përmes DLDP, kjo qendër është e gatshme për të nisur nga puna me pajisjet dhe mjetet e tjera të nevojshme. Duke marrë në konsideratë punën që duhet për sigurimin e bazës materiale dhe arredimin e plotë të qendrës, data 2 prill është paracaktuar si dita e hapjes së saj, ditë që përkon edhe me ditën Ndërkombëtare të Autizmit.

Kryetari i Bashkisë, Shehu falënderoi Fondacionin për mbështetjen dhe gadishmërinë e treguar në funksion të qendrës, ndërkohë që një falënderim të veçantë bëri edhe për bashkëfinancuesit e këtij projekti, DLDP dhe Qeverinë Zvicerane, duke garantuar njëkohësisht bashkëpunimin e mëtejshëm për qëndrueshmërinë e këtij projekti mjaft të rëndësishëm, i cili do të jetë në funksion jo vetëm të Kukësit.